Jumalanpalvelus on kansan yhteinen juhla

Jumalanpalvelus on seurakunnan toiminnan ydin. Se on mahdollisuus hiljentyä pyhän äärellä yhdessä muiden seurakuntalaisten kanssa. Jumalanpalveluselämän keskus on perinteisesti kello kymmenen messu sunnuntaisin.

Jumalanpalvelus koostuu Raamatun lukemisesta, saarnasta ja rukouksesta sanojen ja laulujen muodossa. Messuun eli ehtoollisjumalanpalvelukseen kuuluu lisäksi nimenmukaisesti pyhä ateria, ehtoollinen. Sanajumalanpalveluksessa ei vietetä ehtoollista.

Jumalanpalveluksen suunnittelevat pappi ja kanttori yhdessä muiden työntekijöiden ja vapaaehtoisten seurakuntalaisten kanssa. Kuorot ja muut musiikkiryhmät palvelevat jumalanpalveluksissa yhdessä messupalvelijoiden kanssa. Messupalvelijoiden tehtävinä on tekstinluku, kolehdinkeruu, virsikirjojen jakaminen ja seurakuntalaisten toivottaminen tervetulleiksi jumalanpalvelukseen.

Pyhän Ristin kirkossa
joka sunnuntai klo 10.00
Messu Pyhän Ristin kirkossa joka sunnuntai klo 10.00
Käylän rajaseutukirkossa messu n. kerran kuukaudessa

Jumalanpalvelus rakentuu yhdessä

Seurakuntalainen osallistuu jumalanpalveluksen kulkuun ja sisältöön ennen kaikkea mietiskellen, rukoillen ja laulaen.

Jumalanpalveluksessa on myös erityisiä tehtäviä, joita siihen osallistuvan on mahdollista suorittaa omien lahjojensa ja kiinnostuksensa mukaan. Tehtävät vaihtelevat jumalanpalveluksen luonteen, ajankohdan ja siitä vastuussa olevien työntekijöiden mukaan. Seurakunnassamme toimii ehtoollisavustajina joukko tehtävään koulutettuja seurakuntalaisia.

Jumalanpalveluksesta vastuussa oleva pappi toimittaa suurimman osan jumalanpalveluksesta. Hän miettii yhdessä toisten toimitukseen osallistuvien työntekijöiden (kuten kanttorin) kanssa myös sen, mihin tehtäviin ja kuinka paljon avustajia tarvitaan. Toisaalta yhteistä messua toteuttavat myös ne, jotka osallistuvat siihen penkistä käsin. Pääasia ei sittenkään ole se, mitä me teemme, vaan mitä Kristus on tehnyt meidän puolestamme.

Lapsille kirkossa on varattuna kirkkokassi, josta löytyy pientä puuhasteltavaa.

Ota yhteyttä pappiin, mikäli haluat toimia messupalvelijana, täältä löydät pappien yhteystiedot.

Pyhästä voimaa arkeen

Kaikki ovat tervetulleita kirkkoon, Herran huoneeseen. Sunnuntaisin ja muina pyhäpäivinä kirkoissa ja seurakuntakodeissa vietettävät jumalanpalvelukset; messut, perhe- ja nuortenmessut ovat avoimia tilaisuuksia. Pyhäpäivä on annettu meitä varten, jotta levähtäisimme ja virkistyisimme. Jumalanpalvelukseen osallistuminen on seurakuntalaisten yhteyden vaalimista ja sitä pyhäpäivän pyhittämistä, joka tuo siunauksen arkeemme.

Messu

Messu eli ehtoollisjumalanpalvelus on paikka, missä saa pysähtyä, hiljentyä, laulaa, kuunnella musiikkia, rukoilla ja kuulla Sanaa. Jumalanpalveluksessa saa kokea Pyhän Jumalan huolenpitoa. Jumala kuulee hiljaisetkin huokaukset. Messu toimitetaan sunnuntaisin kello 10.00 Pyhän Ristin kirkossa.

Erityismessut

Erityismessut järjestetään erilaisten teemojen ja erityyppisen musiikin ympärille.

Perhemessu - Koko perheen juhla

Perhemessussa musiikki, saarnat ja liturgiat toteutetaan kaikenikäisille sopivalla tahdilla ja tyylillä. Perhemessussa on katsottavaa ja kuunneltavaa niin vauvalle, isommille sisaruksille kuin vanhemmille ja isovanhemmillekin. Messussa ei pelätä elämän väriä ja ääniä – eikä vilkkaita pikkujalkoja. Perheen yhteisessä jumalanpalveluksessa Jumalan sana ja rakkaus tulevat keskelle elämää.

Valon ja ilon messut/illat

Valon ja ilon messu on rento ja musiikillinen, vapaaehtoisvoimin toteutettu ilta. Tarjolla sanaa, rukousta, musiikkia, lastennurkka ja runsas iltapala.

Iltamessut

Iltamessu on kerran kuukaudessa järjestettävä perjantai-illan messu.

Heli Kautonen
Elsa Koivuranta